Ett relativt stort problem är katter som övergivs av olika skäl. Det kan handla om att man blir sjuk och inte klarar av att ha husdjur längre eller att man inte bryr sig om sin katt. Oavsett skäl, finns det ett begrepp som ofta innefattar alla de här anledningarna och det är begreppet sommarkatt som nog alla hört någon gång.
Begreppet sommarkatt är inte så gulligt som det låter utan det innebär att vissa personer skaffar en kattunge inför sommaren, tycker det är mysigt med en katt som kan få gå ute t.ex. i sommarstugan, har den över sommaren men lämnar den sedan när hösten kommer. Man återvänder till stan och man inte tycker det finns tid eller plats till ett husdjur längre.
Personer som beter sig på det här viset intalar sig själva att katten är mer eller mindre som ett vilt djur och kommer kunna klara sig själv genom att fånga möss och andra djur i skogen. Det kanske fungerar ett kort tag men katten är ett domesticerad djur och den klarar sig inte helt på egen hand.
Att överge katter just på sommaren är inte specifikt utan det sker tyvärr året runt, om man frågar personal på olika katthem runt om i landet. Man kan kalla sommarkatten en myt, men ändå inte, eftersom problemet finns. Kanske borde begreppet bytas ut mot något annat som mer beskriver helheten i problemet.
Man ska aldrig skaffa ett husdjur man inte är beredd att ta hand om. Katter lever i många år och det måste man vara beredd på. Givetvis finns möjligheten att omplacera katten om man t.ex. blir allergisk men det är bra att testa detta genom att träffa andra katter innan man i så fall skaffar en egen.