Berömda katter, fiktiva och verkliga

  • admin
  • april 8, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Berömda katter, fiktiva och verkliga
  • Katten

 

Pelle Svanslös

En som alla känner igen sedan barndomen är troligen Pelle Svanslös, den snälla omtänksamma Pelle som ibland blir retad för att han inte har en svans, bara en liten stump. Böckerna går ut på att visa hur viktig sann vänskap är och att man måste sätta åt de som är elaka, för det får man inte vara! Påminner en hel del om Bamse i det fallet. Stå upp för de som behöver det.

Grumpy cat

En annan katt i en helt annan kategori är mycket inne just nu. Det handlar om “Grumpy cat” och det är faktiskt in riktig, levande katt. Katten har blivit en viral succé på nätet och det finan många olika foton på denna “sura” katt. Kattens riktiga namn är Tardar Sauce och hon finns i USA. Hennes ansikte se alltid väldigt “grumpy” ut, helt enkelt och ägaren började fota katten i olika situationer. Nu finns det numera memes med katten, det finns tecknade bilder och hela fenomenet har spridit över hela internetvärlden.

Blofeldts katt

Tredje katten att nämna är den fina, vita perserkatten i James Bondfilmen Åskbollen. Skurken Ernst Stavros, en av Bonds farligaste fiender som även återkommer i några andra filmer, ses ofta med en mycket fin vit katt i knät, som han sakta stryker över ryggen medan han ser sina motståndare hårt i ögonen.

Mästerkatten i stövlar

En riktig klassiker torde vara folksagan Mästerkatten i stövlar, som nog alla hört någon gång. Sagan kan spåras till Charles Perraults bok Gåsmors sagor, en bok med insamlade sagor från slutet av 1600-talet. Liksom Bröderna Grimm samlade in sagor i Tyskland, gjorde Perrault detta i Frankrike och sagan finns även med i en av Grimms samlingar.

Historien handlar om tre bröder. Deras far dör och de får ärva. Den yngsta sonen får bara ärva den gamla katten, inga pengar och inte heller kvarnen. Vad ingen vet är att katten kan tala och är en mycket listig katt. Katten och den yngste sonen ger sig ut på äventyr. Katten övertalar den unge mannen att lägga sina sista slantar på ett par stiliga stövlar till katten, som katten bär resten av historien. Det gör att katten får uppdrag på olika vis och han tjänar pengar. Till slut får ynglingen, med kattens hjälp, anställning hos ett troll. Katten lurar trollet att förvandla sig till en mus varpå katten dödar musen och ynglingen får ta över hela trollets slott.