Väldens äldsta katt, äldsta ras och äldsta kattgrav

  • Rebecka
  • december 20, 2016
  • Kommentarer inaktiverade för Väldens äldsta katt, äldsta ras och äldsta kattgrav
  • Katten

 

Världens äldsta katt

Enligt Guinness rekordbok är världens äldsta katt för närvarande katten Scooter, som är 30 år gammal (2016) och bor i Texas, USA. Scooter är av rasen siames och har alltid bott med samma ägare. År 2014 bröt han ett ben men överlevde bevisligen.

Äldsta kattrasen

Den äldsta nu kända rasen är Turkisk angora. Rasen tror ha uppstår under 1400-talet vilket gör den till den idag äldsta levande kattrasen. Under 1500-talet spreds den till resten av Europa. Under 1900-talet höll den på att dö ut då dess popularitet dalade när det kom fram andra kattraser. Några amerikaner och britter importerade dock ett antal katter under 60-talet och räddade rasen. I Sverige registrerades den första katten av denna ras hos SVERAK 1996. Den har med andra ord inte funnits så väldigt länge just i Sverige. Före 1993 var endast den vita angoran godkänd som standard men då godkändes i princip alla färger efter ett beslut av FIFes generalförsamling, vilka internationellt bestämmer över standarder för kattraser.

Äldsta kattgraven

Den äldsta kattgrav man känner till hittades på Cypern 2004 och är uppskattad till att vara ca 9500 år gammal. Som en jämförelse var det senare stenålder då.