Nödvändiga tillbehör till din katt

  • admin
  • juli 10, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Nödvändiga tillbehör till din katt
  • Uncategorized

Trots att katten ses som ett självständigt djur och att många skaffar en katt just för att den klarar sig själv i högre grad än många andra husdjur, så finns det ändå en del tillbehör som den behöver för att må bra. Tillbehören som en katt behöver varierar en aning beroende på om det främst är en innekatt eller en utekatt.

Klösträd

En katt som främst lever utomhus har inget behov av ett klösträd, de hittar lämpliga ställen utomhus att sköta om sin klovård, till exempel träd, trädäck och så vidare. Men en katt som lever inomhus har ett behov av en klösmöbel, till exempel klösträd, klösbräda eller klösstolpe, för att kunna sköta sin dagliga klovård. En katt som har en klösmöbel behöver inte ha någon annan klovård av dennes ägare, så som kloklippning eller slipning, det sker istället naturligt. Det finns lite olika alternativ av klösmöbler hos Lantbutiken.se och det rekommenderas att man införskaffar en större klösmöbel till sin katt, om utrymme finns. En större klösmöbel brukar ha flera våningar och även olika krypin där katten kan gömma sig, klättra upp och spana på sin omgivning. Katter gillar naturligt att vara på lite höjd från marken och klättrar därför gärna.

Kattlåda

Om man har en katt som spenderar mycket tid inomhus, antingen att det är en innekatt på heltid eller att den bara vistas mer inomhus än utomhus, så är det nödvändigt att det finns en kattlåda att tillgå. Här är det meningen att katten ska utföra sina behov och det är därför viktigt att kattlådan är placerad så att katten trivs där och inte uträttar sina behov på något oönskat ställe. Det är också viktigt att kattlådan är fylld med ett material som katten trivs med. För att hitta rätt plats och rätt underlag till sin kattlåda kan det vara nödvändigt att prova sig fram för att se vad just din katt gillar. Det finns dessutom olika typer av kattlådor, de som är öppna, med tak och även specialformade.

Som underlag i kattlådan kan man välja mellan att ha sand eller någon typ av strö. Det finns sand som klumpar sig, och sand som inte klumpar sig. Silikatströ är en annan typ av strö som är mer specificerad på att ta bort lukten. Det finns också miljövänliga alternativ som är nedbrytningsbara och som är tillverkade av växtbaserade material och kan därmed läggas i den vanliga komposten.

Dryckesfontäner

En utomhuskatt föredrar att dricka sitt vatten i olika vattenkällor utomhus. En inomhuskatt har inte den möjligheten utan den måste erbjudas vatten inomhus. Katter är dessutom mycket kräsna och känsliga för var vattnet står placerat och det kan vara svårt att få dem att dricka. Då är en dryckesfontän ett alternativ som ser till att det hela tiden finns färskt vatten för katten att tillgå.