Bygga en utegård till katten

  • Rebecka
  • maj 19, 2019
  • Kommentarer inaktiverade för Bygga en utegård till katten
  • Uncategorized

Om man har en katt kan det vara roligt att släppa ut den så att den får känna gräs under tassarna och ge den möjlighet att röra sig lite utomhus. Om man har en trädgård kan det gå bra att släppa ut katten där men om det är mycket trafik i närheten kan det vara mycket farligt. Då finns risken att katten inte kommer hem igen. Men det går faktiskt bra att bygga en utegård åt katten!

Vad behövs?

För att bygga en utegård åt katten behövs det en hel del material. Det kan man köpa på till exempel Buildor vilket också är smidigt eftersom att sakerna levereras hem. Men vad behövs egentligen? Ett par bra och stabila stolpar kan vara bra att ha. Mellan dem kan man sedan fästa nät eller kompostgaller. Hönsnät kan fungera som tak, eller så kan man köpa riktigt plasttak till utegården.

Tips för att bygga och inreda gården

När det gäller att bygga och inreda en utegård för katten finns det en hel del att tänka på. För det första måste man se till att katten inte kan rymma, eller att det i alla fall är så liten risk som möjligt att katten försvinner. Det gäller att täta även små springor och om katten tenderar att krypa under saker kan man också behöva lägga brädor längst ner som man sedan fäster nätet vid. Om man vill att katten ska kunna gå på låda eller gräva utomhus kan man också sätta upp en pallkrage som man fyller med vanlig sandlådesand. Då kan katten göra ifrån sig utomhus. Det är inte heller fel att bygga lite hyllor med mera åt katten så att den kan se ut från lite högre höjd. En vattenskål kan också vara bra att ha ute så att katten kan dricka när den blir törstig. Om man planerar att katten ska kunna vara ute även när man inte är hemma kan ett litet hus där katten kan gå in vara bra. Då kan den söka skydd för regn och blåst.

Under byggandet av kattgården måste man också se till det inte bara är katten som inte kan ta sig ut. Andra katter eller rovdjur ska inte heller kunna ta sig in till katten. Det gäller att man som kattägare känner igenom nätet i hela inhägnaden och kontrollerar det noga innan man låter katten vara där själv.

Vad kostar det?

Det behöver inte kosta allt för mycket att bygga en utegård till katten. Gamla brädor och annat man har hemma kan ofta användas och kanske har man också lite leksaker, någon gammal stol eller annat som det går bra att inreda med. Beroende på hur stor inhägnaden ska vara bör man dock räkna med en kostnad på någon tusenlapp.