Katten, ett fantastiskt djur

  • admin
  • maj 4, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Katten, ett fantastiskt djur
  • Katten

 

Katten

Ett av de mest omtyckt husdjuren är katten och har så varit under flera årtusenden. Historiska belägg finns framför allt från det gamla Egypten där katten snarast var del av en kult där man dyrkade katter, gjorde mumier av dem och lade i graven tillsammans med den människa som hade dött. De hade till och med en kattgudinna, Bastet, som tillbads. Bastet stod under guden Ras beskydd. Hon hade människokropp med ett katthuvud. Hon hade även en ond motsvarighet, Sekhmet, som hade lejonhuvud. Medan Bastet blev familjens och kvinnors gudinna, d v s god, var Sehkmet krigets och pestens gudinna ond, men dessa två var motpoler och skapade en balans.

Riktigt så intensiv i sin dyrkan är inte den moderna människan men helt klart är att katten är mycket viktig för många.

Kattmänniska vs hundmänniska

Man pratar ibland om kattmänniskor vs hundmänniskor. Nog kan man vara både och samtidigt, men de som säger att de älskar katter brukar förklara detta med att de beundrar djurets självständighet men att katten samtidigt är ett trevligt sällskap (på sina egna villkor). Ägaren behöver inte planera in långa promenader eller lydnadskurser, som man behöver göra som hundägare. Däremot är det mysigt när katten kommer och vill ligga i knät när man sitter i tv-soffan.

Det som verkar känneteckna en sann hundmänniska är att de verkligen tycker om att aktivera sig tillsammans med hunden. Hunden är en del av familjen och blir minst lika viktig som de olika människor som ingår i “flocken”. Man involverar hunden i resor man gör och kan man inte det får man lämna hunden på ett hundpensionat eller till en god vän. Det handlar om att ta promenader varje dag, mer än en gång, då hunden måste få komma ut och röra på sig och göra sina behov. Katter kan man oftast släppa ut och de sköter sig själva, om man bor på ett sådant sätt att de kan få gå ut. Bor man i lägenhet är det inte lika enkelt, men det beror på området man bor i. En katt är nöjd om det finns mat, värme och att den gärna får komma och gå som den vill.

Man vet numera att det är bra för människans psyke att omge sig med husdjur. Forskning har visat att man kan leva längre om man har ett husdjur än när man lever ensam. Människan är ett flockdjur och har man inte sin vanliga “flock” av människor runt sig är husdjur verkligen ett gott alternativ. Främst husdjur man kan krama och klappa ger oss “må bra”-endorfiner, kanske påminner det om att ha barn eller när man själv var barn och blev omhändertagen av de vuxna? Oavsett är det en rimlig tanke att det är sunt att ha sällskap.