Tips och råd inför att köpa katt

  • admin
  • juli 17, 2018
  • Kommentarer inaktiverade för Tips och råd inför att köpa katt
  • Uncategorized

Har barnen tjatat om att de vill ha en katt, och du börjat fundera på att göra dem till viljes? Då finns det några tips och råd du kan ta del av innan du köper katten.

Fem viktiga tips

Det finns fem viktiga tips och råd som du och din familj bör ta er en funderare på inför köpet av en katt till ert hem.

  • Fundera på om ni har tid och möjlighet att införskaffa en kisse.
  • Ta kontakt med en annonsör, uppfödare eller ett katthem för att kunna köpa katten.
  • Åk till djurbutiker där det finns olika tillbehör och utrustningar som du behöver för att ta hand om kissen, exempelvis mat- och vattenskålar, foder, kattlåda, korg, klös-bräda, leksaker, koppel och så vidare.
  • Glöm inte att försäkra katten och därför kontakta de olika försäkringsbolagen, för att se vilken försäkring som passar er bäst.
  • Kastrera kissen när den har kommit upp i lämplig ålder, vaccinera den regelbundet och se till att den blir ID-märkt.

Vilken ras?

När du och din familj väl har bestämt er för att skaffa en katt behöver ni bestämma er för om det ska vara en raskatt eller en vanlig bondkatt. Raskatter har blivit avlade för att få vissa egenskaper och passar bäst att ha som innekatt. Vanliga bondkatter får sällan sådana problem eller sjukdomar som rasrena katter kan få. Är du inte ute efter någon speciell ras så passar en bondkatt perfekt!

Hitta katt

Det finns åtskilliga webbsidor och tidningar där det går att hitta annonser om katter som finns till försäljning. Du söker precis som vanligt på en sökmotor och fyller i sökordet huskatt. Dessutom måste du kolla upp var man kan få vaccination tbe, som kan vara bra att ha om kissen kommer vara ute mycket och drar hem fästningar. Annars är olika katthem en bra lösning för att hitta er nya familjemedlem. Katthemmen tar emot katter som är hemlösa och är en bra idé om ni är ute efter en katt som är vuxen.

Vill du hellre köpa en kattunge finns det möjlighet till att göra det också, detta oavsett om du vill ha en raskatt eller huskatt. Köper du kattungen från en uppfödare bör du kontrollera att ungen är vaccinerad mot kattpest, veterinär-besiktigad och avmaskad. Då finns det möjlighet att kunna se kattmammans temperament också, för att få reda på lite hur din katt kommer bli som vuxen.

Hur bor du?

Det gäller att se till att det finns plats till att ha en katt i hemmet. Bor du trångt bör du kanske vänta med att köpa kisse. Bor du och din familj i ett område som det går att släppa ut katten i? För det gäller att tänka på att inte bo för nära en stor väg. Har lägenheten balkong bör den nätas in, så att katten kan vara ute på balkongen.

Dessa var några av de saker som du bör ha i åtanken innan det är dags att skaffa den nya familjemedlemmen!