Försäkra din katt

  • admin
  • juni 26, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Försäkra din katt
  • Katten

Att vara husdjursägare betyder att vara ansvarig för en annan levande varelses välmående. Det kan vara förenat med stora kostnader om olyckan faktiskt skulle vara framme och ens katt drabbas av en sjukdom eller blir skadad på annat sätt. Därför ska man som nybliven kattägare alltid försäkra sin katt så fort som möjligt, för att ha ett finansiellt skydd när man blir tvungen att åka in till veterinären (där en enkel undersökning i sig oftast kostar fyrsiffriga belopp).

Innan man tecknar en försäkring gäller det dock att ha vissa saker i åtanke. En sådan sak är till exempel att man alltid ska jämföra olika försäkringsbolag med varandra innan man bestämmer sig, för att se vilket bolags villkor som passar bäst överens med ens egna behov. Två saker som kan skilja sig mycket åt mellan bolag är till exempel självrisken (det vill säga hur mycket du måste betala själv av veterinärkostnaderna) och premien (det vill säga hur mycket försäkringen kostar per månad eller per år).

Något annat man måste överväga innan man tecknar försäkring åt sin katt är vilken typ av försäkring som passar en bäst. Det vanligaste är en så kallad veterinärvårdsförsäkring, som ger ersättning för just veterinärvårdskostnader. En sådan försäkring passar om man bara har sin katt som sällskap. Om man däremot helt eller delvis försörjer sig på sin katt kan det vara en bra idé att utöver veterinärvårdsförsäkringen också teckna en livförsäkring och en avelsförsäkring. På det sättet kan man återfå något av den inkomst man förlorar om något skulle hända med katten.

Även efter att man har tecknat en försäkring för sin katt är det dock bra att ha en ekonomisk buffert, för att täcka oförutsedda kostnader (till exempel självrisken). Att ha husdjur är dyrt, och man vet aldrig vilka utgifter som kan dyka upp. Om man skulle hamna i den situationen att man trots allt har veterinärkostnader som man inte har råd att betala, kan en nödlösning vara att ta ett snabblån hos exempelvis Snabbfinans.se. Då kan man ge sin katt den vård den behöver, och sedan betala tillbaka lånet när man har samlat ihop pengarna.