Gör hemmet säkert för din katt

  • admin
  • juli 5, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Gör hemmet säkert för din katt
  • Katten

Om du ska bli kattägare för första gången, är det mycket i hemmet som måste ordnas inför ankomsten av den nya kattungen för att det ska vara säkert för kattungen att utforska sitt nya hem. Många av dessa saker är svåra att tänka på om du inte tidigare har haft en katt, så här kommer några tips på sådant som är bra att tänka på.

Det kanske allra viktigaste att tänka på är att alltid hålla fönster och ytterdörrar i hemmet stängda. Annars finns risken att kattungen hoppar eller ramlar ut genom fönstret, eller att den smiter, vilket kan ha lika förödande verkan som om den hade fallit ner från fönstret.

Något annat som är mycket hälsovådligt för små katter är elkablar. Alla kablar som ligger framme måste du gömma eller plocka undan inför kattungens ankomst, eftersom den kan försöka tugga sig igenom kablarna med sina sylvassa små tänder. Kattungar kan även försöka tugga på de krukväxter du har i hemmet, och därför är det viktigt att tänka efter om någon av dem är giftig för katter. Som exempel på giftiga krukväxter kan nämnas liljor, julstjärnor och cyklamen, men det finns många fler.

När du för ett nytt liv in till hemmet kanske du också börjar fundera på mer övergripande saker, som radonvärdena i huset. Om du vill ha hjälp med en radonmätning eller radonsanering kan man kontakta Radea – det kommer inte bara kattungen, utan även du själv, att må bättre av.

När du har katt måste du också tänka på att inte placera några prydnadssaker så att katten kommer åt dem och kan riva ned dem. En kattunge kommer garanterat att börja utforska och hoppa runt hemmet så snart den känner sig hemma, och då är alla bräckliga föremål som står nära bordskanter i riskzonen. Du ska också undvika att ha dukar på bord och fönsterbräden, eftersom kattungen med ett missat hopp kan riva med sig duken och allt som står på den ned på golvet.

Du ska också se upp med småföremål som ligger utspridda i hemmet. Det kan handla om allt från nålar, tandpetare och tändstickor till öronproppar och legobitar – alla dessa saker kan bli dödliga för kattungar om de sväljer dem och de fastnar i tarmarna. Var därför noga med att lägga ned saker i lådor, och stäng lådorna efter dig när du har använt något i dem.

Om du är noga med att gå igenom dessa saker innan du släpper in din nya kattunge i hemmet, kommer både du och katten att kunna känna er lugna och trygga.