Förvildade katter

  • admin
  • februari 12, 2018
  • Kommentarer inaktiverade för Förvildade katter
  • Katten

Många drömmer om en mysig, ullig katt som husdjur. Problemet med detta är dock att man glömmer att tänka på hur gammal en katt faktiskt kan bli och att den kräver en hel del omsorg. Katten kan också bli väldigt dyr när det gäller foder- och veterinärkostnader. Misstaget många gör att att skaffa sig en katt utan att tänka efter riktigt ordentligt. Eftersom katten, speciellt huskatten, har så låg status skaffar människor gärna katt mycket lättvindigare än de till exempel skulle ha köpt en hundvalp. När de sedan tröttnar på katten eller upptäcker att den innebar mer ansvar än de räknat med tror många att katten klarar sig själv om man släpper ut den. Det är långt i från sanningen. Katten är ett djur som behöver människans omsorg för att överleva. När katter släpps ut vind för våg blir de förvildade. När dessa katter sedan skaffar ungar växer beståndet av förvildade katter enormt.

Beståndet av förvildade katter växer snabbt

En katthona kan få ungefär två kullar kattungar per år och dessutom få ungar även sent i livet. En enda förvildad katthona kan alltså ge upphov till hundratals kattungar under sin livstid. Dessa kattungar växer sedan upp och får själva ungar. Med den kunskapen är det inte svårt att förstå att katterna snart blir ett problem. För att lösa problemet avlivas ibland katterna. förvildade katter få skjutas utan någon påföljd, något som visar på deras enormt låga status. Det finns dock eldsjälar som jobbar för att rädda dessa katter. Det är ofta ideella föreningar med begränsade resurser som gör sitt bästa för att fånga in, tämja och omplacera katterna. Dessa föreningar har dock oftast inte så mycket ekonomiskt utrymme så att de kan rädda alla förvildade katter. Man får heller inte glömma att många av dessa katter aldrig kan göras tama efter ett liv som övergiven katt. Visar sig katten vara för skygg och kanske till och med aggressiv mot människor avlivas den ofta, helt enkelt för att det är mer humant.

Förvildade katter lever ett hårt liv

Anledningen till att det ibland kan vara mer humant att avliva katterna är att de ofta lever ett hårt liv i det vilda och inte sällan går en grym död till mötes. Under vintern får de till exempel svårt att hålla värmen och förfryser ofta både öron och tassar. Många katter som blivit räddade från ett liv som vildkatt har till exempel deformerade öron eftersom dessa fått lov att amputeras till följd av köldskador. Det är alltså med andra ord viktigt att tänka efter noga innan man väljer att skaffa katt. Tänk på att du ska ta hand om katten ett helt liv, ett liv som kan vara i över tjugo år. Att släppa ut katten i till exempel skogen med endast några granar eller en skogsvagn att ta skydd under är både oansvarigt och grymt. Få katter klarar ett sådant liv och plågas svårt innan de slutligen dör. Efter sig lämnar de mängder av kattungar som går samma grymma öde till mötes.