Katter och barn

  • admin
  • december 20, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Katter och barn
  • Katten

Katten är idag ett mycket vanligt husdjur och ofta ser man katter i familjer som har barn. Katten är ofta ett mycket vänligt husdjur och det innebär vanligen inga problem med att ha både barn och katt. Man måste dock tänka på att också katter är individer och kan tycka mer eller mindre om ett barn. Om man har en katt och sedan skaffar barn kan problem uppstå. Då måste man fundera över vad som är bäst för katten. Ofta kan man redan innan man skaffar barn ha någorlunda koll på om katten kan tänkas protestera mot ett barn och då bör man överväga om man verkligen ska skaffa ett barn, eller om katten är det som betyder mer och man vill behålla den.

Fördelar med att låta barn ha katt

Det finns många fördelar med att ha en katt. Många menar att en katt motverkar astma hos barn, och det har också fördelen att barnen lär sig att katten är en levande varelse och att måste vara försiktig med den. Om barnen är lite äldre kan katten också vara ett utmärkt sällskap vis läxläsning eller vid andra sysslor. Barnen kan också vara med och lära katten olika saker, och det är ofta också en fördel om barnen lär sig att borsta katten på ett sätt som katten gillar. En annan fördel är att det ofta är mycket avslappnande att sitta och klappa en katt. Det kan vara mycket bra för barnet om det har mycket att göra i skolan eller liknande. Då kan hemmet vara en fristad där barnet får lugn och ro med sin katt. Man får självklart inte glömma att ett barn inte kan ha ensamt ansvar för katten.

Faror med katter och barn

När det gäller katter och barn finns det också en del faror man bör se upp med. Om en katt bli rädd eller arg kan den av misstag råka bita eller riva barnet. Om ett barn inte vet hur det ska hantera katten är risken för detta ännu större. Kattbett och rivsår från katten kan resultera i allvarliga infektioner som behöver behandling. Man bör också se till att barnet lär sig att man inte ska leka i kattlådan. Det gäller särskilt mindre barn. De flesta använder klumpande kattsand vilket kan vara mycket varligt att förtära. Många barn vill också visa sin katt för vänner. Det kan katten se som mycket obehagligt. Ett bra tips till barnkalas Stockholm är därför att man antingen håller kalas någon annan stans eller att man ser till att katten verkligen får vara i fred under kalaset. Bara för att den gillar ett barn är det inte säkert att andra barn är lika uppskattade.