Så kan du göra för att förbättra huskattens status

  • admin
  • december 19, 2017
  • Kommentarer inaktiverade för Så kan du göra för att förbättra huskattens status
  • Katten

Även om huskatten är ett av Sveriges vanligaste sällskapsdjur är det inte alla som tycker om den. Trots att katten har levt samman med människan i flera tusen år tycker en del att det är ett skadedjur. Den äldsta graven för en katt hittades på Cypern år 2004 och det tros att den är hela 9 500 år gammal. När katten kom till Sverige är lite oklart, men man vet att det under 1300-talet fanns katter på nästan varenda bondgård. Det som fick katter att bli populära i vårt land var deras utmärkta instinkter som fick dem att fånga och döda råttor. Detta gör katterna även idag, men eftersom de fortfarande har kvar sina naturliga instinkter kan de även ge sig på mindre fåglar och många hankatter brukar även bråka med andra utekatter. Det är anledningen till att deras rykte kan vara ganska dåligt.

Låt katterna ta plats

I det antika Egypten dyrkades katterna som gudar, men i vårt moderna samhälle ses de enbart som ett trevligt sällskapsdjur. Att återställa deras status som gudar kommer knappast bli möjligt, men genom att informera och lyfta fram djurets förträfflighet kan vi få fler att förstå sig på och tycka om katterna. Ett sätt att göra det på är att posta om dem på sociala medier och de bör även få ta plats i lokalmedia. Man kan till exempel rösta på lussekatten, göra ett Instagram-konto åt sin katt eller kanske till och med starta en blogg i kattens namn. Det kan även vara en god idé att informera om att katten är ett mycket sympatiskt djur som faktiskt kan bidra till att vi får bättre hälsa. Att klappa en katt ger nämligen en känsla av välbefinnande och verkar lugnande på kropp och själ. Det är anledningen till att det finns terapikatter.

Katterna och deras ägare

Har du någonsin hört någon säga att man är galen om man lever ihop med flera katter? Det engelska uttrycket “crazy cat lady” vittnar till exempel om det här synsättet. Något som är värt att nämna är att det inte finns något motsvarande, nedvärderande uttryck som beskriver människor som lever ihop med flera stycken hundar. Det bevisar till en del att katterna kanske inte har särskilt hög status bland vissa. En hund kostar ofta mer att köpa in och kräver mer energisk träning än en katt, vilket kanske är en av anledningarna till att deras status är högre. Hur kan man då förstöra bilden av att kattägare är lite underliga jämfört med hundägare? Det är svårt att svara på, men bör åtminstone inte gå omkring med sin katt i en sele från Bigbaby eller köra omkring med den i en barnvagn. Låt katten vara katt!